dilluns, 23 d’abril del 2012

Lo Somni

Lo somni és l'obra mestra de Bernat Metge. Metge hi explica com, estant a la presó, se li apareix, en somnis, el rei Joan I, mort feia poc.


Així com aquell qui ab ardent cor espera oir cosa nova, gran e inusitada, jo lladoncs ab sobirana atenció, postposat tot altre pensament, fiqué l’orella a açò que ells me devien dir, los quals jo veïa disceptar qui parlaria primer. E un poc estat, Orfeu, fort graciosament, ab bon gest e alegre cara, començà dir ço que es segueix:
     —Entre els volents usar de curialitat és costum que los jóvens parlen primerament, e los antics, suplint los defalliments d’aquells, concloen. E per tal, si començaré a parlar, no em sia imputat a ultracuidament, car solament ho faré per satisfer a l’honor de mon companyó.





Bernat Metge va escrire aquesta obra amb l'intenció de defensarse i demostrar la seua innocència  front a les acusacions que deien que la mort de Joan I hauria estat causada per un mal consell per part dels consellers.D'aquesta manera va escriure l'obra com a defensa personal i per a guanyar-se el favor dels nous reis,Martí l'Humà i Maria de Luna. 



Aquesta obra potser no siga molt agradable per a una lectura d'entreteniment,però te una gran força històrica i religiosa ja que ens situa rere la mort de Joan I i  com aquella mort tan sobtada era, des del punt de vista religiós, terrible, ja que el rei no havia rebut les atencions i les cerimònies necessàries perquè la seva ànima pogués anar al cel.D'aquesta manera ens ajuda a comprendre millor l'autor i l'època en que es situa.


Grup:Cristina,Yao,Priscila,Amaia i Raquel

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada