dilluns, 4 de març del 2013

Bernat Metge



Quines son les obres en prosa de Bernat Metge? Per què estan caracteritzades?


Dins de les obres escrites en prosa, torbem:

  • Ovidi enamorat: es tracta d'una traducció d'un poema llatí.
  • Valter e Griselda: és  una novel•la curta que va inaugurar l’humanisme en terres catalanes.
  • Apologia: és una obra incompleta inspirada en el Secretum de Petrarca.
  • Lo somni: es una obra més madura i humanista, i a més destaquen els aspectes religiosos. Tenia com a finalitat demostrar al rei la seua innocència respecte de l’anterior rei mort en circumstàncies estanyes. Esta format per quatre llibres: el primer conta un somni de la trobada amb el rei i la immortalitat de l’anima; el segon introdueix personatges del clàssics: Orfeu i Tirèsies; en el tercer Orfeu i Tirèsies expliquen les seues vides; i en l’últim Bernat fa comentaris sobre les dones, i en especial sobre la reina Maria.

Per què Bernat Metge és considerat humanista?


L'humanisme, és un moviment intel•lectual, filosòfic i cultural, lligat al Renaixement. Busca la Antiguitat Clàssica i retoma l'antic humanisme grec del segle d'or i manté la seua hegemonia en bona part d'Europa fins a finals del segle XVI. A Catalunya, que tenia grans contactes amb Itàlia perquè en dominava políticament bona part, l’Humanisme es notà ja en el segle XIV i en el si de la Cancelleria Reial (les oficines del rei) i en la seva llengua: el català cancelleresc (el que utilitzaven els funcionaris de la cancelleria era una llengua elegant, rica i uniforme amb marcada influència del llatí i de l’estil dels autors clàssics. Bernat Metge, un alt funcionari de la Cancelleria, fou qui millor assimilà l’humanisme italià.
 Les primeres obres de Bernat Metge són clarament medievals, però a poc a poc l’humanisme farà acte de presència, encara que mai no ho farà de manera completa. L’obra amb major presència d’elements humanistes i, a més, la seva millor obra és Lo somni. A banda, elogia els llibres dels autors clàssics antics.



                           NACHO FRESNO CARBÓ.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada