dimecres, 6 de març del 2013

La vida d'Ausiàs March

   Va nàixer a Gandia l´any 1397. Quan va créixer va ser armat cavaller, i es va posar al servei del rei Alfons V el Magnànim. A partir d´aquest moment es dedicà a la vida militar i participà en guerres marítimes. Per participar en aquestes campanyes, el rei Alfons li va atorgar privilegis sobre les terres entre elles, el senyoriu de Beniarjò, Pardines i Vernissa.

    Al 1425 es va retirar a les seues posessions, i esdevingué falconer reial. Des d´ aleshores es dedicà a la vida poètica. Anys més tard es casà amb Isabel Martorell, germana de l'autor de Tirant lo Blanc, Joanot Martorell. Més tard, després de la mort d'Isabel, es casà per segona vegada. Aquest cop amb Joana Escorna. Se sap que no va tindre fills legítims, però sí bords, segons el testament, en que les va tenir en compte. Va morir a Valencià l´any 1459.

   Com a mostra visual i documental de la vida i l'obra d'Ausiàs March vos recomane el programa DOSSIERS, de Canal 9. Van fer un reportatge on expliquen breument (uns 30min aproximadament) la vida de l'autor i com va evolucionar la seua obra fins la seua mort. A través de dades biogràfiques, d'intervencions de filòlegs i acadèmics, i reproduccions en veu en off dels poemes més representatius del nostre gran poeta, és una xicoteta mostra de la importància que té per a la nostra literatura i la nostra cultura.

Programa DOSSIERS Cor d'acer, de carn i fusta (feu clic per reproduir-lo)

Espere que vos profite, i vos ajude a conéixer més a prop la intensa vida de l'autor.

PABLO GRANERO

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada