dimarts, 5 de març del 2013



                            LES FALLES

En valencià medieval, la paraula falla servia per anomenar les torxes que es col·locaven dalt de les torres de vigilància. Deriva del llatí facula, torxa. Al Libre dels Fets, es cita que les tropes del rei en Jaume portaven falles per il·luminar-se.
Es caracteritzen fonamentalment perquè es planten als carrers monuments o escultures, denominades falles, fetes, tradicionalment, de fusta i cartró, malgrat que avui dia es fan majoritàriament de poliestiré i fusta. Aquests monuments han d'estar plantats abans del dia 15 de març de matí (nit del 14, la Plantà) i es cremen cinc dies després, la nit del dia de Sant Josep, a la mitjanit (nit de la cremà).

  Les falles es caracteritzen també per la massiva presència de música, en forma de bandes de música pels carrers, i de coets, en totes les seues formes (masclets, focs d´artifici, etc.) i a tothora.

 Els fallers s'engalanen amb una vestimenta tradicional, que per a les dones és el vestit de fallera, amb delicats brodats, i pentinats clàssics de la dona valenciana. Per als hòmens és més senzill i pot ser un brusó i un mocador (llaurador), el vestit de gala (col·loquialment denominat panderola, pel seu color negre) o cada dia més freqüentment amb el vestit de Saragüells.



Les festes falleres són originàries de la ciutat de València, però avui dia se celebren en molts pobles del la Comunitat Valenciana(per exemple Alzira, Borriana, Gandia, etc.), i fins i tot a altres països (Argentina).
A València existeix la Junta Central Fallera, que organitza i regula tots els festejos. Existeixen moltes categories per a la competició de diferents premis a les falles (general, ingeni i gràcia, enllumenament, etc.) i es planten dos tipus de falles, les normals o grans, i les infantils, en correspondència a l'existència d'una fallera major i una fallera major infantil per cada casal faller.
                                                                                                       EVA NAVARRO 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada