dilluns, 3 de juny del 2013

~L´obra D´Ausiàs March.

Ausiàs March és un home de lletres molt reconegut dintre de la literatura valenciana medieval. Sense fer cap objecció a la seva qualitat literària, aquest criteri es recolza en els punts següents:
  • Fou un poeta molt llegit, per la influència que deixà en poetes castellans com Garcilaso de la VegaDiego Hurtado de Mendoza, etcètera. A més, tota la poesia en català del segle XVI és un intent d'imitació de la seva obra.
  • La quantitat dels manuscrits que ens han arribat, així com les nombroses traduccions que s'han fet de les seves obres.
  • La seva obra es distancia de tota l'anterior, i esdevé una poesia molt personal i sincera.
L'obra d'Ausiàs March es considera moderna perquè:
  • Se separa de la poètica trobadoresca més pel que fa a la temàtica que no a la forma, ja que manté el vers decasíl·lab amb la forma 4+6, així com conserva l'ús del senyal, encara que en fa servir cinc, cosa insòlita en la poesia trobadoresca, que sols n'emprava un.
  • Nou tractament de la dona, diferent a la idealització amb què fou tractada pels trobadors i a la sublimació espiritual de la dona dels poetes italians Dante i Petrarca. En Ausiàs March la dona és un ésser humà amb totes les seues qualitats i els seus defectes o vicis. Les descripcions psicològiques substitueixen les exageracions de la bellesa.
  • L'obra d'Ausiàs March és una constant reflexió de tots els aspectes sobre la condició humana, quan part de la seua obra gira entorn de la seua vida personal i, a més, ho fa amb molta profunditat.
  • Pren la mort de la seua esposa Joana Escorna, com a tema d'algunes de les seues cançons, una prova més de la seua sinceritat.
  • La seua poesia es converteix en un joc complex i canviant, però hi conserva una unitat, és escrita des d'un jo concret, i des de les pròpies experiències i circumstàncies reals d'aquest jo.
L'amor és un dels temés més importants a l'obra d'Ausiàs March, poeta i cavaller valencià destacat per ser el primer autor en escriure poesia culta en català sense provençalismes. Tant la seva vida com les influències que va rebre expliquen per què és l'amor el tema cabdal dels seus versos. La seva influència en altres poetes catalans va ser enorme, per això es considera una de les figures claus del Segle d'or valencià.


                                                                                ~Carla Sánchez Gómez.      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada