dilluns, 3 de juny del 2013

~Prosa del XV.

Esquema amb les característiques dels llibres de cavalleries i de les novel·les cavalleresques.

A la segona meitat del segle XII  va nàixer la narrativa de cavalleries , impulsada per la noblesa , amb l´objectiu de reflectir i defensar la instituició de la cavallería.Es troben estretament units a la història i a les llegendes clàssiques grecollatines , però posteriorment la font principal són les recreacions dels antics mites cèltics obrin la porta a la ficció.

En el segle XV es produeix una influència mútua entre els cavallers reals i els herois ficticis dels llibres de cavalleria i la temàtica cavalleresca es transforma per la influència de la mentalitat burguesa. Les novel·les cavalleresques adquireixen realisme i versemblança , i la possibilitat dels herois protagonistes d´ascendir socialment.

Els llibres de cavalleries es caracteritzen per la presència d´elements fantastics i meravellosos , geografies allunyades , èpoques remotes i qualitats sobre-humanes dels herois protagonistes.
Les novel·les cavalleresques del segle XV es caracteritzen pel realisme i la versemblança ,geografies conegudes,ambientació en època propera i qualitats humanes dels protagonistes.

                                                          ~Carla Sánchez Gómez.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada