dissabte, 23 de febrer del 2013

Ajuda per a estudiar.


LA LITERATURA DOCTRINÀRIA : PROSA MORALITZANT DELS SEGLES XIV i XV

 

L’esgésia havia esdevingut el principal centre  de promoció cultural. Quins tipus d’art emanaven de la mateixa? Quin va ser el focus d’irradiació de l’art?  



  L’esglèsia va ser l’única institució que mantingué intacte el seu poder durant segles , era el principal punt de referència espiritual i arribà a unificar culturalment Europa. Des de els monestirs, que  estaven integrats en autèntics xarxes que vertebraven Europa, emanaven l’arquitectura, la pintura, l’escultura i òbviament, la literatura, ja que varen fer copies i traduccions d’antigues obres que, d’una altra forma, no hagueren arribat fins a nosaltres.

Quina institució va tomar part del poder de l’Esglèsia a partir del segle XIII?

  Les monarquies, Que van aconseguir unificar la complexa xarxa de feus preexistents. El govern de les persones va passar així a exercir-se alhora des de Roma, representant el poder espiritual; i des de les diverses monarquies europees, representant el poder reial.


Què és el Cisma d’Occident i com es resol?

El cisma d'Occident és el període de la historia de l'eglesia catolica on tres papes es van disputar l'autoritat pontificía.(1378-1417).
Es va produir amb l'elecció de dos papes:Urbà VI, que s'instal·larà a Roma , i ClimentVII , a Avinyó. La major part de la clerecia catalanoaragonesa , igual que la francesa, era partidària del papa d'Avinyó , i a més encara quan el 1394 hi fou elegit el cardenal d'Aragó Pero de Luna, amb el nom de Benet XII. 
Aquest conflicte es va resoldre gràcies al concili de Constança que va deposar els dos papes existents i en nomenà un de concòrdia. Però Benet XII , conegut com el papa Luna , es reclogué al castell de Peníscola i no acceptà mai la resolució del concili.

Universitats


Al segle XII algunes escoles de gramática episcopals han anat convertint-se en universitats (Paris , Bolonia , Oxford).  També destaquen les de Tolosa , Avinyó i Montpeller per ser les més visitades entre els nostres autors. Al 1300 s’afegeixen la de Lleida i el 1350 la de Perpinyà. Valencia no compta amb una universitat fins a 1500.



 Què és l’escolàstica?


L'escolàstica és el moviment teològic i filosòfic que va intentar utilitzar la filosofia grecollatina clàssica per a comprendre la revelació religiosa del cristianisme. Es a dir , la pràctica de reflexionar sobre Dèu i la natura a partir d’uns principis racionals adaptats dels textos d’Aristòtil.

 

Quines llengües s’utilitzaven?


   El llatí continua sent la llengua dominant en l'esglesia, en la universitat i en la diplomàcia internacional, però al llarg del segle XIV el romanç accedeix per complet al terreny de la literatura culta.Tot i que en les ordres religioses trobem els autors més destacats, la secularització progressiva de la societat provoca l'aparició dels primers grans escriptors seglars, en general, vinculats a la Cancelleria Reial. A més, el català es converteix en una de les llengües més estese i compreses al llarg de les costes mediterrànies.

Corona d’Aragó


   A la mort de Pere el Cerimoniós , accedéis al tron Joan I i després el seu germà Martí l’Humà , que mor sense descendencia i per tant s’enstingeix la familia reial de la casa de Barcelona. Per a elegir nou rei te lloc el Compromís de Casp on compromisaris d’Aragó , Catalunya i Valencia es reuneixen.  Ferran d’Aantequera , de la dinastia dels Trastàmara ix elegit com a rei i el seu origen castellà serà un dels factors de l’inici del procés de castellanització.


En quins aspectes Joan I i Martí l’Humà van afavorir la intensa circulació de coneixements?


   Joan I i Martí l’Humà, es decantaven per les lletres i les arts, és a dir, per la cultura. Aquestes inclinacions reials van afavorir aquesta circulació de coneixements entre els cercles intel·lectuals de la corona. També, expliquen l’ascendent que alguns autors religiosos exerciren sobre l’entorn dels sobirans.


vIOLETA MARTÍN BURGOS


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada