diumenge, 24 de febrer del 2013

Resum sobre Francesc Eiximenis

Frances Eiximenis va ser un escrptor i frare que va nàixer entre 1327 i 1330 a Girona en una família Burguesa. La seua etapa de formacio transcorre entre el viatges i els estudias a les universitats amb més prestigi de l'època.
És autor d'una obra extensa i popular que va ser una de les més divulgades i traduïdes de tota la literatura catalana medieval. Va morir a Perpinyà en 1409.
l'obra de major empenta i més extensa és Lo Crestià. Però un dels llibres de més exit i popularitat fou el Llibre del àngels ( 1392). També destaca el llibre de les dones i Vita Christi o vida de Jesucrist.
L'objectiu d'Eiximenis és la instrucció religiosa de la gent del carrer, que estaven el perill de desviar-se de les pautes d'una societat teocèntrica que entrava en crisi i que posava en perill el dogma cristià. Li calia escriure de manera que els llibres foren senzills i agradosos.
Eiximenis intercala breus narracions en les obres, amb la finalitat de fer mes amena la lectura dels llibres.
En l'ús d'un estil planer i clar, en el to directe i ben sovint sorneguer i  irònic amb què embelleix les historietes, Eiximenis reïx com a narrador.
Francesc Eiximenis és un observador de la societat del seu temps des del seu punt de vista religiós.
Frances Eiximenis, com San Vicent de Ferrer, manifesta una concepció de la dona entronca amb el pensament misogin de l'època medieval.

Joshua Overtoom Esparcia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada