dimecres, 27 de febrer del 2013

Resum de Bernat Metge

Bernat Metge va nàixer a Barcelona entre els anys 1340 i 1346. Va ser educat en l'ambient llatinitzat de la Concelleria Reial, on ocupà el càrrec de protonotari. Com a funcionari reail va tindre problemes, sobretot per la mort del rei Joan I. Bernat Metge fou empresonat i posteriorment rehabilitat en els seus càrrecs pel nou rei Martí l`Humà. Va morir en 1413 a Barcelona.
És considerat l'exponent humanista en les nostres llengües, malgrat que no plasma els ideals de l'humanisme en les seues produccions, i utilitza elements medievals.

En la seus producció de vers, destaca:
-Llibre de Fortuna i Prudència, una obra de caràcter plenament medieval.
-Medicina apropiada a tot mal, que pretén satiritzar tot tipus de mal d'amor.
-Sermó, que trata sobre sermons religiosos.

D'altra banda, destquen quatre obres en prosa:
-Ovidi enamorat (traducció d'un poema en llatí).
-Valter e Giselda (novel·la curta, que inagura l'humanisme a les nostres terres catalanes, amb una temàtica i fons medieval).
-de Metge, que és una obra incompleta.
-Apologia, inspirada en el Secretum de Petrarca.

Però, l'obra més madura i humanista de Bernat Metge és Lo Somni, poc després d'haver abandonat la presó, qui intenta per si mateix captar el perdó del nou rei, Martí l'Humà, i rehabilitar-se als càrrecs administratius. Aquesta obra presenta una estructura del diàleg de traducció clàssica i destaca per la prosa elegant a l'estil del llatí clàssic.

MARÍA LÓPEZ


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada