diumenge, 24 de febrer del 2013

resum de San Vicent Ferrer

Frare dominicà que va nàixer a València en 1350 i que va assolir una fama universal per les predicacions en terres d'Espanya,França,Suïsa i Itàlia.
Va ser mestre en teologia i va intervenir en el Cisma d'Occident.
L'any 1412 va participar en el Compromis de Casp a favor de Ferran d'Antequera. Vicent Ferrer es dedicà amb gran intensitat a la predicació de la moral cristiana amb la intenció de reformar les costums i la corrupció que s'estenia en la societat desde la perspectiva de la moral cristiana. Va morir en 1418 a Vannes.

Vicent Ferrer no va escriure, però ens ha arribat una part dels seus sermons predicats gràcies a una sèrie de reportadors ( els clergues que acompanyaven el sant i que prenien mot a mot els seus sermons tan en llatí com en vulgar).
L'estructura dels sermos de Vicent Ferrer correspon a la que proposa Eiximenis en el tractat Ars praedicando Populo, que establia la divisió dels sermons en 3 parts: introducció, ennudació del tema i final.
Demostrà:
- Un gran domini de l'oratoria.
- Fa ús de diversos recursos teatrals
- Feia adaptacions populars dels textos biblics i inventava escenes religioses.

Els sermons retraten l'ambient de la societat de finals del segle XIV.
El llenguatge utilitzat en els seus sermons era viu i fresc, plàstic i espontani, amb col·loquialismes, alteracions sintàctiques que barrejaba amb l'ús de fragments i formules en llatí.

Joshua Overtoom Esparcia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada