dimecres, 27 de febrer del 2013

Resum d' Anselm Turmeda

Anselm Turmeda va nàixer a Mallorca cap a la meitat del S. XIV i ben prompte va ingressar en l'ordre franciscà. Però quan tenia 35 anys, va denegar el cristianisme i va converti-se a l'islamisme. Va adoptar el nom d'Abdal·la i va ocupar càrrecs importants. Es va casar i va tindre fills. Va morir entre 1430 i 1440 i fou soterrat a Tunis, on la tomba és venerada i Turmeda considerat un Sant. Viu i després de la mort, va gaudir un gran prestigi entre els musulmans i els cristians.
 Tota l'obra va ser escrita en Tunis, i va escriure en vers el Llibre dels bons amonestaments, que consta de 420 versos i que recull bons consells basats en la moral cristiana. L'altra obra que va escriure és Les Cobles de la divisió del regne de Mallorques, que era una composició amb intenció política.
L'obra més important, i l'unica catalana escrita en prosa és la Disputa entre l'ase contra frase Anselm. Aquesta obra trata principalment sobre la discursió entre l'autor i un ase sobre la superioritat de l'home damunt les bèsties. És una obra escrita en àrab, que utilitza un to irònic i divertit. El més sorprenent d'aquesta obra és l'acceptació del cristianisme, ja que dos anys després va escriure un llibre anomenat La Thufa on negava la divinitat de Jesucrist i estava tota escrita en àrab, és a dir, era una apologia de l'islam i una crítica del cristianisme.

MARÍA LÓPEZ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada