dimecres, 27 de febrer del 2013

Resum de San Vicent Ferrer

Frare dominicà que va nàixer a València en 1350 i que va assolir una fama universal per les seus predicacions. Fou mestre en teologia. Va intervenir directament en el Cisma d'Occident. L'any 1412 va participar en el Compromís de Casp a favor de Ferran d'Antequera. A partir dels 35 anys va dedicar-se a la  predicació de la moral cristiana, on volia reformar les costums i la corrupció de la societat. Així doncs, volia la conversió dels vicis en virtuts, i la conversió dels no creients. Morí en 1418 a Vannes.

Aquest no tingué mai cap afany literari, ni va escriure cap linea, així doncs una part dels seus sermons ens han arribat gràcies a una sèrie de reportadors. En conservem 280 dels quals destaquen 52.

L'estructura dels sermons corresponen a lo que va proposar Francesc Eiximenis en el tractar Ars predicando populo, la divisió dels sermons en tres parts: Introducció, enunciat del tema i final.Presenta un gran domini de l'art d'oratòria, utilitza recursos teatrals i dramàtics i fa adaptacions populars de textos bíblis. Fa un ús extens de l'exemple.
Els seus sermons retraten l'ambient de la societat del S.XIV i el llenguatge que utilitza és viu, fresc, plàstic i espontani, a més a més, utilitza col·loquialismes.

MARÍA LÓPEZ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada