diumenge, 26 de maig del 2013

Jaume Roig

JAUME ROIG

1. Qui es Jaume Roig?

Jaume Roig va nàixer a València al segle XV. Va ser un metge prestigiòs que va pertanyer a lèstament burgés i que va ocupar diversos càrrecs importants, com ara el de conseller de la ciutat, d'examinador de metges i d'aministrador  d'un famòs hospital de València.
Es va casar amb Isabel Pelliser i hi va tenir sis fills. Va morir a Benimamet l'any 1478.

2. Arguments de l'espill.

L'espill es didiveix en quatre llibres que narren en primera persona les aventures que li ocorren des de que mor el pare i es expulsat de casa per la mare.
Es converteix en un jove pobre que s'enforça en guanyar diners. Viatja a París, on s'enrriqueix amb la cavalleria i torna a València per poder casar-se i viure com un burgés. Després atribueix els serus mals d'amor a les dones. Cansat i desesperat per no poder trobar una dona adecuada pretén tornar a casar-se, pero se li apareix el savi Salomó aconsellant-le que no el faça. Per últim decideix dedicar la seua vida a Déu.

3. La misogínia i l'espill.

La seua misogínia s'inereix en la tradició medieval, molt freqüent en l'edat mitjana i amb una llarga tradició que es remonta a l'antic testament jueu, que responsabilitza la dona del pecat comés pero Adán i Eva.

4. Importància de l'obra.

L'importancia de l'obra es bàsicament literària ja que es el precedent de tota la novel.la posterior. A més al segle d'or els castellan la prenen com a model literari.

5. L'estil. La forma.

Es tracta d'una narració en versos apariats de quatre síl.labes. Així, es converteix en una obra arcaica i complexa. El llenguatge es riquíssim i popular i hi abunden expressions coloquials que accentúen el caràcter satíric de l'obra.

TRINI NÚÑEZ LLORCA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada