diumenge, 26 de maig del 2013

Prosa del XV

2. Fes un esquema amb les característiques dels llibres de cavalleries i de les novel•les cavalleresques.

A la segona meitat del segle XII va nàixer la narrativa de cavalleries, impulsada per la noblesa, amb l'objectiu de reflectir i defensar la institució de la cavallería. Es troben estretament units a la història i a les llegendes clàssiques grecollatines, però posteriorment la font principal són les recreacions dels antics mites cèltics. Obrin la porta de la ficció.

En el segle XV es produeix una influència mútua entre els cavallers reals i els herois ficticis dels llibres de cavalleria i la temàtica cavalleresca es transforma per la influència de la mentalitat burgesa. Les novel•les cavalleresques adquireixen realisme i versemblança, i la possibilitat dels herois protagonistes d'ascendir socialment.

Els llibres de cavalleries es caracteritzen per la presència d'elements fantàstics i meravellosos, geografies allunyades i exòtiques, èpoques remotes i qualitats sobrehumanes dels herois protagonistes.
Les novel•les cavalleresques del segle XV es caracteritzen pel realisme i la versemblança, geografies conegudes, ambientació en època propera i qualitats humanes dels protagonistes.

DANIEL CAZACU LÓPEZ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada