dilluns, 27 de maig del 2013

Tirant lo Blanch II

1. Per què el Tirant és considerat com una novel•la cavalleresca?

Perquè hi abunden els tornejos i les accions militara. S'allunya dels llibres de cavalleries perquè manca d'elements meravellosos, té uns protagonistes valerosos i forts, però sempre dintre d'una mesura humana, i les accions transcorren en èpoques pròximes i terres conegudes. Aquest realisme i versemblança també es pot verue al Quixot.

2. Tant el Tirant com el Curial representen el naixement de la novel•la moderna. Per què?

Perquè l'autor presenta les diverses històries d'una manera versemblant i creïble, fent-la complexa i amb la presència de diversos temes com la cavalleria, la fantasia, la història, el militarisme, la societat del moment, l'erotisme i la psicologia.
S'allunyen de les d'abans (fan fora els elements meravellosos, evolucionen, assumpció dels ideals burgesoso -plaer, humor-).
El llibre passa a ser més psicològic, amb elements que li donen quotidianeitat. Abandona els ideals medievals (religió...), i es centren més en les capacitats humanes del protagonista. Hi predominen la senzillesa i l'espontaneitat, així com la sensualitat i l'erotisme. Estàn marcades per una filosofia vitalista, amb tocs d'humor i ironia, amb una gran dòsi d'AMOR.

3. A partir dels arguments de totes dues novel•les, assenyala les semblances existents entre els fets del Tirant i del Curial.

En els dos llibres es narren les proeses fe dos cavallers enamorats de la seua dama (Carmesina i Güelfa, respectivament) per qui lluiten i vençen.
A més té molta importància el tema cavalleresc.

La seua figura és respectada, hi apareixen elements històrics que li donen credibilitat, i hi predomina el tema amorós i cavalleresc. Es produeix un ascens, tan social com econòmic, i se li dóna molt de valor als fets d'armes. Hi ha una evolució formativa dels dos cavallers al llarg de la narració, representant així els ideals burgesos. El tema és sobre tot amorós. Hi apareix lluita a la Terra Santa i els dos són empresonats al znord d'Àfrica.

4. Per què han estat qualificades com a novel•les burgeses?

Perquè tant Curial com Tirant reoresenten el procés de gestació d'un heroi: es d'uns origens humils els protagonistes arriben a aconseguir l'honor i la fama que corresponen a un bon cavaller. Ideals que pertanyen als burgesos.

5. Quines semblànces i quines diferències hi ha entre el Curial i el Tirant?

SEMBLÀNCES

Tant al Curial com al Tirant hi apareixen elements cavallerescs, hi predomina la temàtica amorosa, els personatges estàn dins d'uns límits humans i hi apareix una psicología complexa.

DIFERÈNCIES

Al Curial, l'estil presenta un llenguatge elaborat però sense recargaments estilístics.
Al Tirant, es combinen dos estils ben diferents: in estil culte i retòric; i un estil més col•loquial que permet un diàleg àgil i viu.

6. Indica quines diferències hi ha entre l'amor cortés i el concepte d'amor que apareix en aquestes novel•les.

A l'amor cortés la dona és una dama angelicaa, alabada per l'enamorat en una relació de vassallatge. Ella és perfecta, pura, ideal (rubia, teu blanca...) i ell és indigne en la majoria de casos d'obtindre el fruit del seu amor, i sofreix. A més són de dos classes socials ben distintes.

No obstant això, tant al Tirant com al Curial, la dona és un ésser humà, imperfect, que pot arribar a enamorar-se i a obtindre plaer del seu amat. Amb l'ideal burgués, encara que siguen de diferents classes, amb la fama i fortuna del cavaller i els seus triomfs aconsegueixen el seu objectiu, que és casar-se i obtindre l'amor de la seua amada.

Front al tractament refinat, espiritual o idealitzat dels elements amorosos en la narrativa medieval, en el Curial, però sobretot en el Tirant, l'element sentimental i eròtic apareix tractat de manera real i explicita.

DANIEL CAZACU LÓPEZ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada