dissabte, 25 de maig del 2013

La llengua del segle XV

DANIEL CAZACU LÓPEZ -Què és la normalització lingüística?

Estandaritzar i fer una llengua com a oficial d'un lloc, utilizant-la en tots els àmbits d'ús, i esdevenint model lingüístic.

-Quin fou el procés de castellanització de la Corona?

Es va integrar la Cornona d'Aragó dins la monarquia castellana que comportà una castellanització del poder polític i social primer, i més tard de les classes més elevades. S'inicía amb l'elecció dels Trastàmara al Compromís de Casp en 1412, després de la mort de Martí l'Humà, i es va accentuar amb la unió dels Reis Catòlics, que van aportar una llengua de prestigi que imitar, fent així caure la hegemonia del poder dialectal de la llengua per la seua fragmentació.

-Consciència ideomàtica, com es donen: propostes lingüístiques.

Amb el procés de castellanització, es reflexionà sobre la llenguai hi apareixiren estudis per depurar l'idioma, buscant prestigi per a la llengua i consolidant la consciència de correció ideomàtica.
Les propostes apareixen per la preocupació d'establir una mena de model de referència, evitant els dialectes.

-Expliqueu el motiu pel qual apareix la denominació de llengua valenciana.

Pel reflex d'una afirmació de la consciència de ciutadania valenciana en una època en que contrasta l'hegemonia del Regne de València amb els problemes socials i econòmics de laresta del domini lingüístic (es va produir un desmembrament de la Corona Catalanoaragonesa, produïnt una fragmentació dialectal).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada