dijous, 2 de maig del 2013


                                                      TIRANT LO BLANC
.
CONTEXT DE L'OBRA / AUTOR:
La obra ocorre sobre la segona meitat del segle XII , quan l'imperi grec està sent assetjada per l'imperi turc i demanen l'ajuda de cavallers de França i Anglaterra per a salvar el territori de la invasió turca
L'autor, Joanot Martorell ,va nàixer a València el 1406 .va ser un cavaller que volia reivindicar la supervivència de la seva família al regnat del rei Martí I. Però al regnat de d'Alfons V , va caure en decadència i es va arruïnar . d'ell ens queda una molt bona literatura, un conjunt de “Lletres de batalla”, i la famosa obra de Tirant Lo Blanc.
Contingut :
Aquesta obra tracta de la vida del cavaller Tirant lo Blanc, de totes les batalles en les que participa ,en combats o en guerres, ja siguen per mar o per terra, i les relacions amoroses d'ell amb Carmesina , i entre els altres personatges de la historia.
Al principi parla de com es coneixen Tirant i Guillem de Varoic; un comte d `Anglaterra.
Desprès de les victòries de Tirant als combats conta Vilesermes ,i altres cavallers a les festes.
També de “l'ordre de Garrotera” ,una llei per a la bona vestimenta de la cort.
Conta el que fan Tirant, el seu cosí Diafebus i els altres cavallers quan marxen cap a Sicília i a Rodes i els problemes que tenen amb les naus mores al mar per el camí.
Una vegada apleguen a Rodes ,els genovesos ja estaven allí assetjant la ciutat. Tirant i un mariner van aconseguir lliberar-los.
Seguint el camí ,aplegaren a Constantinoble per a salvar l'imperi grec dels turcs.
Allí Tirant coneix a l'infanta Carmesina i s'enamora d'ella. Ell , amb l'ajut d'un mirall, li declara a Carmesina el seu amor.
Diafebus també coneix a Estefania, la cosina de Carmesina.
Mes tard, Tirant parteix cap al camp de batalla . i allí es fa una gran batalla campal. molts resulten ferits i altres morts. Finalment ,els grecs, amb l'ajut de Tirant, guanyen la batalla. el Duc de Macedonia va morir allí per traïdor.
Passat un temps tornen a la batalla entre grecs i turcs, però ara naval.
I, desprès de tindre una bona tàctica ,tornaren a guanyar.
Desprès ocorren una sèrie de relacions amoroses i jocs entre Tirant i Carmesina . Plaerdemavida ajuda a Tirant a que milloren les relacions entre ells, però, un dia, es va muntar un gran escàndol i Tirant, fugint, es va trencar una cama.
Desprès, també conta les relacions d'amor entre Hipòlit i sa mare, l'Emperadriu.
La Viuda Reposada volia trencar les relacions entre Tirant i Carmesina i casi ho aconsegueix.
Tirant va fer un viatge al nord d'Àfrica. Allí, el cavaller Espèrcius es va enamorar d'una dama. Plaerdemavida s'enamorà del senyor d'Agramunt i es van fer reis de Fes i de Bugia.
Finalment Tirant allibera l'imperi grec. Però de camí cap a Constantinoble va morir per una pulmonia i Carmesina també es mor per amor i els enterren als dos junts
L'imperi continuà sota els hereus Hipòlit i l'Emperadriu.

                                      Bianca Nicoleta Stan

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada