diumenge, 28 d’octubre del 2012

Malala Yousafzai, xiqueta de Afganistan tirotejada


En el món sencer milers de persones estan atentes a les notícies sobre Malala Yousafzai, estudiant pakistanés, bloguer i activista, qui està ferida de gravetat a l'haver rebut tirs per part de militants talibanes. Yousafzai té 14 anys.
Els fets van ocórrer el dimarts 9 d'octubre 2012, en la regió nord-occidental de la vall del Swat, quan Yousafzai tornava a sa casa després de l'escola, en Mingora, i els atacants li van disparar. Altres dos xiquetes van resultar ferides. Yousafzai va ser portada a un hospital en Peshawar i el dijous 11 ha sigut traslladada a  l'hospital militar amb millors recursos per a atenció crítica. La seua condició neurològica pareix haver millorat notablement, segons el comunicat metge, però els dies que seguixen seran definitius. Els talibanes havien pres control del Swat en 2007 i una de les seues imposicions va ser obligar a totes les escoles femenines a tancar. Algunes van resistir però van haver d'acomodar-se a les restriccions  dels militants. En 2009, la jove Malala va començar a escriure un diari en urdu per a la BBC, relatant la seua vida davall el domini talibán. Ho va fer amb un nom fictici i les seues notes van atraure l'atenció d'un públic divers internacionalment. Incloïa assumptes de la seua vida quotidiana. Les seues entrades al diari descrivien clarament els seus temors: 'Tenía por d'anar a escola perquè [ells] han publicat un edicte prohibint a totes les xiques anar al col·legi. Només 11 estudiants van ser a classe, d'un grup de 27... Camí a casa vaig escoltar un home dient 'Te mataré'...' .En 2008, van destruir 150 escoles.

En 2009 Malala Yousafzai es va convertir en una veu que cada vegada s'escoltava més fort en fòrums activistes. En 2011, el govern del seu país li va atorgar el Premi Nacional de Paz. També va rebre el Premi Infantil de Paz. Els talibanes havien condemnat a Malala Yousafzai i han dit que l'atacaran novament. 
 El dia 11 d'octubre, la ministra d'Assumptes Exteriors de Pakistan, ha dit que la policia ha fet aproximadament 100 arrestos relacionats amb l'atemptat a la jove Malala.


                                                              Marta Sánchez



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada