diumenge, 28 d’octubre del 2012

Malala Yusufzai, xiqueta d'Afganistan tirotejada per voler estudiar.


Ni noticies del gobern ni de les pròximes eleccions. Tots els canals de televisió de Pakistan va obrir dimarts les notícies amb l'atac dels talibans contra Malala Yousafzai, un estudiant de 14 anys d'edat. 
El que havia fet aquesta cria per merèixer la seva ira? D'estudiar i defensar el dret de les nenes del Pakistan a rebre una educació, també a la comarca, la vall de Swat, al nord-oest del país. El pistoler ha arribat al capdavant. La noia va ser operat ahir a la nit a Peshawar. Els metges han aconseguit treure la bala al capdavant i és estable. Malala va pujar l'autobús després de l'escola a Mingora, capital del districte de Swat, quan un barbut preguntar per ella i després d'identificar-lo, ha disparat, d'acord amb el compte de policia alliberat per les agències de notícies. Dues altres noies també han estat ferits. Només les notícies, el primer ministre, Raja Pervez Ashraf, ha enviat un helicòpter per portar-la l`hospital militar de Peshawar, la capital provincial. Les escoles en la seva àrea han anunciat que es tancarà demà en protesta.
"Quan hem fila al pati, al matí ens han dit de no traslladar roba de color perquè es podria molestar els talibans", Malala va escriure amb el pseudònim Gul Makai. En una altra ocasió que li va dir que anaven a l'escola amb roba de carrer, per tal que l'uniforme no va ser que van ser alumnes. "Llibres jarfuls sota el XAL", va explicar.
La vall de Swat, fins llavors un dels destins turístics favorit en els pakistanesos pel paisatge espectacular, esdevenir completament sota el maniguet dels islamistes radicals. Dirigit per un ex operador de telecabina única al país, el notori maulana Fazlullah, prohibir música, organitzat pistes, va imposar la seva llei i executat que no respectar-lo. També acabar tancar escoles femenins.
’Era jove, però va ser la cultura occidental", ha justificat el portaveu dels talibans, Ehsanullah Ehsan, una crida a Reuters per atribuir la responsabilitat de l'atac. Indica l'ús del passat que havien mort.
 Malala, que primer volia ser un metge i després estudis de dret per dedicar-se a la política, va ser molt greu. Segons un comunicat de l'hospital militar de Peshawar, la bala li va entrar per l'orella i es va acostar al seu coll.
Afortunadament, els metges han estat capaços d'extreure la bala del cap, i la noia és limiten a recuperar-se de la filmació.
En mi opinió, tot el mon te dret a estudiar, tindre una educació i decidir per si mateix el que vol. Fora de pensaments masclistes, homes o dones, abans de tot som persones, esta bé que son cultures y pensaments ideologics, però ningú te dret a decidir sobre la vida o mort de ningú, i molt menys tomar prendre la iniciativa de llevar la vida pel simple fet de voler formar-se i aprendre. 

María de la Torre Valero. 

1 comentari:

  1. GOVERN
    LA MEUA opinió ÉS QUE tot el mon tÉ dret a estudiar, tindre una educació i decidir per si mateix el que vol. Fora de pensaments masclistes, homes o dones, abans de tot som persones, estÀ bé que sÓn cultures I pensaments ideolÒgics, però ningú tÉ dret a decidir sobre la vida o mort de ningú, i molt menys PRENDRE la iniciativa de llevar la vida pel simple fet de voler formar-se i aprendre.
    Maria, fixa't en l'ortografia.
    Mercè

    ResponElimina