diumenge, 22 d’abril del 2012

Camps de Maduixes


Autor


Jordi Sierra i Fabra (Barcelona1947) és un escriptor català.
Les primeres incursions literàries de Jordi Sierra i Fabra comencen amb vuit anys. Amb dotze ja havia escrit la primera novel·la llarga, de 500 pàgines. Resulta conegut especialment per la seva obra en el camp de la literatura infantil i juvenil, escrita tant en català com en castellà. 
Autor d'una obra ingent (gairebé 400 títols), ha estat traduït a 25 idiomes, ha venut milions d'exemplars dels seus llibres, col·lecciona premis literaris (Columna Jove, Vaixell de Vapor, Gran Angular, Ateneo de Sevilla, fins a un total de més de 30, sumant-hi català i castellà) i figura en els programes escolars a Catalunya,Espanya i Amèrica Llatina.
Destaca a més per la seva tasca d'estudi de la música rock i pop.
 Per exemple, el 1970 va abandonar els estudis i la feina i es va professionalizar de ple com a comentarista musical. Va contribuir a crear diverses revistes, com ara Popular 1 i Super Pop, a més del Trivial Pursuit de rock.
Recentment ha creat una fundació que porta el seu nom i que té com a objectiu promoure la creació literària entre els joves. La branca de la fundació a Colòmbia treballa en el sector de l'educació.
El 2007 va rebre el Premi Nacional de literatura Infantil i Juvenil atorgat pel Ministeri de Cultura espanyol per la seva novel·la Kafka y la muñeca viajera.






Luciana, 17 anys, està en coma per haver ingerit una pastilla d'èxtasi. És “l'endemà”. Mentre els seus amics es pregunten què ha passat, Eloy, el noi que li ama, busca desesperat al camell que li va vendre la pastilla per tractar de salvar-li la vida.
 Només analitzant què contenia la droga sabran els metges a què s'enfronten. Luciana es converteix en notícia de la premsa depredadora i en unes poques hores a la seva al voltant tot es convulsiona: els seus pares, la seva germana petita, la seva millor amiga que és bulímica i la necessita per lluitar contra la seva malaltia, els metges, la policia que persegueix al camell i aquest que s'enfronta al seu cap... I mentres, Luciana lluita una partida d'escacs amb la mort.

Personatges
En l'obra hi apareixen un gran nombre de personatges
Personatges principals:
Lluciana: és la protagonista de l'obra, és un personatge rodó.
Lluís Salas: és el pare de la Lluciana, és un personatge pla, ja que no presenta cap evolució en tota la novel·la.
Ester Salas: és la mare de la Lluciana, és un personatge rodó, ja que l'estat de la seva filla l'afecta molt i canvia radicalment d'actitud.
Norma: és la germana de la Lluciana, és un personatge rodó, ja que en primer moment es veu egoista amb la seva germana, però en el desenllaç de l'obra, canvia d'actitud.
Eloi: és el xicot de la Lluciana, és un personatge rodó. Ajuda molt en el desenvolupament de l'obra i gràcies a ell troben al camell.
Loreto: amiga de la Lluciana. És bulímica. És un personatge rodó, ja que fa un pas molt important en la cura de la seva malaltia: no vomitar.
Cinta: amiga de la Lluciana. Evoluciona molt durant l'obra, madura com a persona, per això és un personatge rodó.
Santi: amic de la Lluciana i xicot de la Cinta. És un personatge rodó, ja que, com als seus amics, l'accident de la Lluciana els fa veure les coses des d'un altre punt de vista.
Màxim: amic de la Lluciana. És un personatge rodó.
Poli Garcia: És el camell que els va vendre les pastilles. És un personatge pla, ja que durant tota l'obra manté la mateixa personalitat i no demostra cap evolució.


Estructura

La novel·la Camps de maduixes segueix una estructural lineal, ja que tota la novel·la s'esdevé en un sol dia ordenat cronològicament, i els diferents fets segueixen un ordre temporal. Els capítols estan indicats amb l'hora en que han tingut lloc.
La novel·la segueix l'estructura típica de plantejament - nus - desenllaç.
El plantejament és des del principi del llibre, en que els pares s'assabenten de la notícia de la seva filla, així com també se n'assabenten la Loreto, l'Eloi, la policia i el periodista.
A partir d'aquí, comença el nus, en que l'Eloi busca el camell que els va passar la droga amb l'ajuda dels seus amics, l'inspector també el busca, a l'hospital lluiten per salvar la Lluciana i s'esdevé la majoria de l'acció.
El desenllaç es produeix quan tots troben al camell i aquest es mor, i quan la Lluciana acaba decidint per continuar vivint.

Punt de Vista

El punt de vista de la novel·la Camps de maduixes no és el mateix durant tot l'obra. En la majoria de novel·la, el punt de vista és extern; el narrador no participa dels fets de la història, sinó que només els explica, i utilitza la tercera persona verbal. El narrador és omniscient, és a dir, és aquell que ho sap tot sobre els personatges i la història, fins i tot el que pensen. Però hi ha trossos en que la Lluciana és el narrador, Són els fragments en que la noia expressa el que sent, i on intenta parlar amb els seus amics i familiars, encara que no la puguin sentir. En aquest moment el punt de vista és intern, ja que el narrador és un personatge de l'obra, concretament el personatge protagonista.



Grup de Rebeca, Vicky, Paula, Virginia i Maria José


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada