dimarts, 3 d’abril del 2012

La "dona Teresa" d'Ausiàs March


TERESA D’HÍXAR

Ausiàs March a la seua obra Cant d’Amor l’única persona que anomena pel nom en els seus versos és Teresa en el poema XXIII.
Es tracta d’una dama de la cort anomenada Teresa d'Híxar, vídua de Pedro Ximénez d'Urrea i d’Heredia des de 1421. Teresa d’Híxar era una persona influent prop del rei i de la reina, i sabem que es traslladà a València, probablement seguint la cort, que s’establí en aquella ciutat a partir de la tardor de 1425.
Aquesta Teresa és una dona casada i té fills, i és al poema XXIII que l'esmenta com a "dona Teresa". Aquesta dona s'amaga sota el senyal "Llir entre Cards", encara que no es pot pas assegurar que les trenta-cinc cançons adreçades sota aquest senhal fossin totes escrites en honor a aquesta dama.
Després es veu que parla d'una altra Teresa, a qui també adreça alguns poemes sota el mateix pseudònim que a Teresa d'Híxar. Lluís Carrós de Vilaragut, al pròleg d'una de les còpies dels poemes d'Ausiàs March de l'any 1545, va afirmar que aquesta dona es deia Teresa Bou, però això no és segur, així que, potser algun dia els arxius valencians podran aclarir si va existir alguna dama de llinatge Bou, que segons sembla va ser així. 
 Aquesta dama resulta ser la personificació de l'ideal femení del poeta i una de les seves amants. Aquest amor que sent March per Teresa és purament espiritual, a l'estil de Dant. Però la veritable Teresa no és la 'plena de seny', i això alimentarà la seva tristesa i es desesperarà perquè no el pot satisfer. La Teresa d'Ausiàs March resulta ser una dona real, així que, com tot mortal, ha conegut el pecat. Ausiàs March tindrà una certa responsabilitat en la sort que ha tingut la dama sobre el seu pecat i això pertorbarà el poeta. 




Ester Mbomio

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada