dilluns, 30 d’abril del 2012

Jaume Roig


Jaume Roig ( segle XVValència - 1478Benimàmet) fou un metge de prestigi social i professional a la València del seu temps. És l'autor d'una de les obres emblemàtiques del segle d'or valencià de la literatura valenciana medieval, que ell mateix titulà Espill (ca. 1460).
Els orígens familiars de Jaume Roig el relacionen amb el Principat de Catalunya, ja que el seu besavi havia nascut a Mataró, i amb els estaments del poder municipal de la ciutat del Túria. El seu besavi, que es va instal·lar a València a començaments del segle XIV, consta com a jurat de la ciutat. El seu avi Pere Roig, notari de professió, va ser síndic de València i administrador de l'hospital de Sant Llàtzer. El seu pare, el metge Jaume Roig anomenat "lo vell", fou conseller de la ciutat i examinador de metges.

Estava casat amb Isabel Pellicer, amb qui va tenir sis fills que el van sobreviure, tres xics i tres xiques, la meitat dels quals es van vestir els hàbits. La seva esposa va morir el 1459, i a l'Espill s'hi refereix com a difunta. Roig va arribar a tenir un bon patrimoni: diverses propietats a València i d'altres béns, entre els quals és destacable la seva biblioteca amb 59 volums, la majoria dels quals són de medicina i testimoni de la seva formació universitària. 

Manuscrit de l'Espill de Jaume Roig

Ester Mbomio

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada