dijous, 19 d’abril del 2012


JAUME ROIG
Jaume Roig va nàixer a València al segle XV i va morir a 1478 en Benimàmet, fou un metge de prestigi social i professional a la València del seu temps. És l'autor d'una de les obres emblemàtiques del segle d'or valencià de la literatura valenciana medieval, que ell mateix titulà L'espill.
Els orígens familiars de Jaume Roig el relacionen amb el Principat de Catalunya, ja que el seu besavi havia nascut a Mataró, i amb els estaments del poder municipal de la ciutat del Túria. Jaume Roig va pertànyer a l'estament burgués.
Va ser mestre en medicina, probablement va estudiar a la Universitat de Lleida, fundada cap a l'any 1300 pel rei Jaume el Just. El seu prestigi social, heretat de la família, i la seva competència professional el van portar a ser metge de la monarquia, del municipi i dels estaments religiosos de la seva ciutat natal.
Va treballar a hospitals com: l'hospital d'en clapers, l'hospital d'en bou i  l'hospital dels innocents.
Va ser conseller de València el 1456. Vinculat professionalment amb la Corona d'Aragó, era des de 1446, metge de la reina Maria de Castella, esposa d'Alfons el Magnànim.
Va col·laborar amb diversos convents i esglésies de València. Així, va portar el llibre de comptes de fàbrica de la parròquia de Sant Nicolau des del 1454; va ser benefactor del convent de la Trinitat (on va ser abadessa més tard Isabel de Villena) i va intervenir en les obres de la seva construcció en nom de la reina Maria (1445-59) i en les que va emprendre després l'abadessa sor Isabel. El 1448 consta com a metge del Reial Convent de Predicadors i també va ser-ne del Reial Monestir de la Santíssima Trinitat de València.
El 1441 Jaume Roig ja estava casat amb Isabel Pellicer, amb qui va tenir sis fills que el van sobreviure, tres xics i tres xiques, la meitat dels quals es van vestir els hàbits. La seva esposa va morir el 1459, i a l'Espill s'hi refereix com a difunta.
L'ESPILL
 L'Espill és una obra misògina del metge i escriptor Jaume Roig, escrita al voltant del 1460, el mateix any que Joanot Martorell va començar a escriure el seu Tirant lo Blanc. Jaume Roig hi parla en primera persona narrativa i s'adreça a Baltasar Bou, el seu nebot, per explicar-li com l'han maltractat les dones al llarg de la seva dissortada vida i per convèncer-lo que n'ha de viure al marge per obtenir la salvació. L'obra és una llarga diatriba contra les dones, que són totes vils, tret d'Isabel Pellicer (l'esposa real de Jaume Roig) i de la Mare de Déu.
Seguint la tradició narrativa romànica, l'Espill està escrit en més de 16.000 versos de quatre síl·labes, que rimen de dos en dos. L'argument consta de tres llibres: ''de sa joventut', ''de quant fou casat'', ''de la lliçó de Salomó'' i per últim ''D'enviudar'' .Només se'n conserva un manuscrit, tot i que durant el segle XVI fou imprès tres vegades, la qual cosa prova el seu èxit. En aquestes impressions modernes, els editors afegiren al títol "Llibre de les dones", nom amb el qual, impròpiament, és coneguda encara avui.

Cristina, Amaia, Priscila, Raquel i Yao

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada