dissabte, 21 d’abril del 2012

Jaume Roig

Jaume Roig(començaments del segle XV - Benimàmet, 1478) va ser un metge i escriptor valencià pertanyent al Segle d'Or . És autor d'una de les grans obres de la literatura valenciana medieval, titulada Espill.
No se sap si va néixer a la ciutat de València o va arribar a ella amb pocs anys. La seva família procedia de Mataró i immigrar al Regne de València, com tantes famílies catalanes que emigraven al sud a repoblar-(com ja ho van fer abans Francesc Eiximenis o la família d'Ausiàs March). Com el seu pare, va estudiar Medicina i Arts en l'Estudi General de Lleida, ciutat que esmenta diverses vegades en la seva novel Espill. Va ampliar estudis a la Sorbona de París, ciutat a la qual farà viatjar, viure i enriquir el protagonista de la seva novel · la.

Va ser elegit conseller de la llavors gran ciutat de València l'any 1456. Va ser també metge personal de la reina Maria de Castella, esposa d'Alfons el Magnànim, i de la filla del rei Joan II.

Ha passat a la posteritat per ser autor de 'Espill', novel · la també coneguda com 'El Llibre de les Dones', íntegrament escrita en versos de quatre síl · labes. Només es conserva un manuscrit, tot i que durant el segle XVI va ser imprès tres vegades, prova del seu notable èxit.





-Vicky Boluda



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada