dilluns, 23 d’abril del 2012

Sant Jordi

Hui, 23 d'Abril es celebra principalment a Catalunya, i tambè en molts altres llocs el dia de Sanr Jordi,  commemorant la mort d'aquest sant, el 23 d'abril de l'any 303. Aquest dia es tradició regalar a una persona que estimes una rosa i un llibre.A Catalunya, es va proposar convertir aquesta data en festa de precepte per primer cop el 1436, quan es va formular la proposta a les corts de la Generalitat de Catalunya. 
Tradicionalment i des del segle XV, a Catalunya la diada de Sant Jordi és el dia dels enamorats, i és costum que les parelles es regalin una rosa vermella "com la sang" i un llibre. 
La diada té un caire reivindicatiu de la cultura catalana i molts balcons s'engalanen amb la senyera. A tot Barcelona es venen llibres i roses, però és a La Rambla on l'esdeveniment arriba a la seva màxima expressió. A les parades habituals de La Rambla se n'afegeixen de temporals. És tradicional promoure la venda de llibres amb signatures dels autors i fent un descompte al preu de venda. 

Les llibreries properes a Plaça Catalunya estan plenes de gom a gom i obren fins i tot si es diumenge. També hi ha lectures de poemes o de fragments de llibres i els teatres i sales d'espectacles fan promocions especials. Quant a les roses es transformen en un negoci del que tothom s'aprofita, en 2010 s'estima que s'han venut sis milions de roses a Catalunya, el 40% de roses de tot l'any. 

Hi ha parades amb reivindicacions polítiques, per ajudar a organitzacions humanitàries, per recaptar fons per escoles o simplement per a aconseguir alguns diners extra. Els mitjans de comunicació fan retransmissions en directe des dels punts més emblemàtics. Però sobre tot cal destacar l'ambient festiu que genera la diada. Es realitzen Jocs Florals a les escoles, activitats a les biblioteques i concerts als carrers que s'afegeixen a l'atrafegada agenda cultural de la ciutat comtal.

Açí teniu un video molt interessant amb imatges de la diada de Sant Jordi:


Grup: Yao, Priscila, Cristina, Amaia i Raquel.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada